Hur dålig hälsa kan påverka ditt hår: En oväntad koppling

Hur dålig hälsa kan påverka ditt hår: En oväntad koppling

Har du någonsin märkt att när du mår riktigt dåligt, så verkar även ditt hår må dåligt? Det är faktiskt inte en slump. Kroppens hälsa och hårets tillstånd är nära sammankopplade på flera sätt, och det är inte ovanligt att dålig hälsa kan leda till hårproblem, inklusive håravfall.

När vi talar om dålig hälsa, inkluderar det vanligtvis en rad olika faktorer såsom stress, otillräcklig näring, sjukdomar och medicinska tillstånd. Dessa faktorer kan alla spela en roll i att påverka hårets hälsa och tillväxtcykel på olika sätt.

Håravfall och stress

Stress är en av de mest kännbara påverkande faktorerna när det gäller hårets hälsa. När du upplever långvarig eller extrem stress kan det påverka kroppens hormoner och störa hårets tillväxtfas. Det kan resultera i att håret blir skört, tunt och i värsta fall börja falla av i större mängder än normalt.

Håravfall och psykisk ohälsa

Depression och ångest är andra former av psykisk ohälsa som också kan ha en negativ effekt på hårets hälsa. Människor som lider av dessa tillstånd kan uppleva brist på motivation att ta hand om sig själva på ett sätt som kan gynna håret, såsom att äta en balanserad kost eller hålla en regelbunden sömn- och träningsrutin. Dessutom kan vissa mediciner som används för att behandla psykisk ohälsa ha biverkningar som påverkar hårets tillstånd.

Det är också värt att nämna att håravfall i sig självt kan bidra till psykisk ohälsa. Många människor upplever en minskad självkänsla och känslor av skam eller ångest när de märker att deras hår tunnas ut eller börjar falla av. Detta kan ytterligare förvärra befintliga mentala hälsoproblem eller till och med utlösa nya.

Att hantera både håravfall och psykisk ohälsa kräver en holistisk strategi som tar hänsyn till både den fysiska och mentala aspekten av hälsa. Det kan innebära att söka professionell hjälp för att hantera stress, depression eller ångest, samt att följa en hälsosam livsstil som främjar hårets tillväxt och styrka.

Andra orsaker till håravfall

Näringsbrister är en annan vanlig orsak till hårproblem. Om kroppen inte får tillräckligt med viktiga näringsämnen som protein, järn, vitaminer och mineraler kan det resultera i att håret blir skört, tunt och livlöst. Otillräcklig näring kan också påverka hårsäckarna negativt och leda till håravfall.

Sjukdomar och medicinska tillstånd kan också ha en betydande inverkan på hårets hälsa. Vissa sjukdomar, såsom sköldkörtelsjukdomar och autoimmuna sjukdomar, kan direkt påverka hårets tillväxtcykel och leda till håravfall. Dessutom kan medicinering för olika tillstånd ha biverkningar som påverkar håret.

Att försöka må bättre:

Att söka stöd och hjälp från andra kan också vara avgörande för att bryta en ond cirkel. Det kan vara terapi, stödgrupper, vänskapligt stöd eller professionell rådgivning. Att ha människor runt omkring sig som stöttar och uppmuntrar en kan göra en stor skillnad i att övervinna hinder och hålla sig på rätt spår.

Några enkla billigare aktiviteter för att försöka må bättre

Försök ta dig ut på en 20 minuters promenad om dagen, bara 10 minuter hjälper. Ökar du blodcirkulationen i axlar och kropp främjar du bättre hårväxt.

Ta gärna en dusch och försök fixa till dig öven om du inte ska göra något speciellt. Ofta beror det inte på en sak varför du mår dåligt och det kan vara väldigt svårt att lokalisera vad det kan beror på. Läs gärna igenom min blogg för se om det är något du känner igen dig för det kanske funkar det jag gjorde för må bättre. Bara göra något litet och arbeta sakta men säkert. Med Sjukvårdsappar som Mindler exempelvis så kan du få besök hos en Psykolog för 100 kr och dom har även tjänster mot håravfall och frikort gäller om för båda sakerna. Det kan vara bra att få en oberoende person ge dig råd som är utbildad psykolog. Att skjuta saker på framtiden förvärrar bara saker, försök rannsaka och för lite dagbok.

Sammanfattning,

Det är viktigt att komma ihåg att hälsan hos ditt hår är en reflektion av din övergripande hälsa. Om du märker att ditt hår plötsligt börjar må dåligt, kan det vara en indikation på att något är fel med din kropp. Att ta hand om din hälsa på ett helhjärtat sätt, inklusive att hantera stress, äta en balanserad kost och få regelbunden medicinsk vård, kan hjälpa till att förbättra ditt hår och din övergripande välbefinnande.Så nästa gång du märker att ditt hår inte mår bra, ta en stund för att reflektera över din övergripande hälsa och ta de nödvändiga stegen för att återställa balansen. Ditt hår kan vara en värdefull indikator på hur din kropp mår, så ignorera aldrig dess signaler.

Jag läste nyligen denna artikel, 10 Egenskaper hos Människor med God Mental Hälsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *